Mörkö7.8.2005 - 28.12.2012

Mörkö oli pieni musta haaveitteni täyttymys. Pippurinen pentu, jota aikoinaan kymmenvuotiaan innolla odotin vuoden päivät. Kasvoin hassut jättitassut vierelläni stepaten enkä milloinkaan osannut lakata ihastelemasta pikkuisen koirani mittaamatonta sisua ja sinnikkyyttä. Kaikkein vahvin, positiivisin ja reippainkaan sydän ei kuitenkaan kestä kaikkea, ja liian aikaisin jouduin päästämään päivieni pienen hehkulampun menemään. Kävin tähänastisen elämäni kovimman koulun Mörkön sairastuttua enkä milloinkaan tule unohtamaan niitä asioita, joita pikkuruinen ystäväni minulle opetti rakastamisesta ja periksiantamattomuudesta. Siitä, kuinka kaikkein vaikeinta ja hankalintakin voi oppia rakastamaan niin paljon, että luopumisen tuska lyö keuhkot tyhjiksi.

Mörkössä oli sitä jotakin, joka ei koskaan tule mahtumaan sanoihin. Siinä oli ilo, tahto ja älykkyys, taisteluvimma ja loputon itsevarmuus. Heiluva häntä ja pussattava hampurilaiskuono, neulasten tuoksu anturoissa ja piimätahrat silkkikorvissa. Koko maailma oli aina Mörkön eikä se milloinkaan tyytynyt vähempään, kuin oli päättänyt.
Itsevarmuuteni johtuu siitä, että olen löytänyt ulottuvuuteni. 
Ei ole minun asiani tehdä itseäni pienemmäksi kuin olen. 
(Edith Södergran)

Mörkö oli taistelija, aina seikkailuihin valmis leijonamieli. Sen sielu oli täynnä tulta ja intohimoa, joiden roihu ei missään vaiheessa hiipunut. Kaiken pieni paras ystäväni otti ja kaiken se antoi, viimeiseen hengähdykseen saakka.

Kiitos, Mörkö. Minun on niin ikävä sinua.Me kanssasi riemuita saimme
Ja katsella maailmaa
Monta ihmettä näytit sä meille
Jotka nyt meitä lohduttaa saa
Lue myös...
... Suru tulee saumoista läpi (ennen lopetusta)
... Emmekä elää voi omillamme, tämä on sääntö lohduttomin (lopetuksen jälkeen)

Mörkölle diagnosoitiin heinäkuussa 2009 parantumaton neurologinen sairaus syringomyelia. Lisäksi sillä oli nivelrikko lonkissa (7/2009), sivuääni sydämessä (6/2012, vakavuus 3/6) sekä lääkityksen takia lievästi kohonneet maksa-arvot (6/2012). Lääkityksenä Mörköllä oli hermokipulääke Gabapentin 2 x 150 mg vuorokaudessa ja kortisoni Prednisolon 5 mg aamuisin. Lisää Mörkön sairastamisesta löytyy vanhan blogin Mörkö sairastaa -kategorian alta ja syringomyelia-artikkelit löytyvät täältä. Vuoden 2009 sairaskertomuksen voi lukea täältä. Vastaan mielelläni lisäkysymyksiin Mörkön sairastamisesta, jos vain suinkin voin siten auttaa muita syringomyelian kanssa kamppailevia. Voit ottaa yhteyttä sirkku.kouki@gmail.com.

Muutamia kirjoituksiani syringomyeliasta:
- Turvallisuus on tunne, joka sinulla on, ennen kuin olet tajunnut tilanteen (2/2012)
- Syntynyt sairastamaan (6/2011)
- Se vaikenee, joka pelkää (1/2011)

Mörkö jalostustietokannassa